Kackerlacka - Massor med nyttigt om kackerlackor

Tysk kackerlacka

Tysk kackerlacka

Tysk kackerlacka, Blattella Germanica, är den vanligaste arten av kackerlacka i Sverige. Den beskrevs för första gången är 1767 och kan även föröka sig på våra breddgrader.

Den tyska kackerlackan liknar mycket den asiatiska kackerlackan och dessa två arter kan ofta leva sida vid sida i geografiska områden. Den tyska kackerlackan utsöndrar ett illaluktande sekret och kan dessutom föra med sig smittosamma sjukdomar.

EgenskapFakta
NamnTysk kackerlacka
Engelskt namnGerman cockroach
Latinskt namnBlattella germanica
FärgerFrån ljusbrun till svart
Längd1.2-1.6 cm
FlygerLite men inte bra
FödaAllt med helst kött, sötsaker, fet mat.
Tid till könsmognade2 månader
Livslängd8 månader
Antal ägg per kull15 - 50
Antal kullar per hona10 - 20
UrsprungNordafrika
LynneLjusskygga

Förekomst av tysk kackerlacka

Förekomst av tysk kackerlacka

Den tyska kackerlackan förekommer oftast på restauranger, enklare boende och vandrarhem eller andra uppvärmda ställen med god tillgång till mat och människor.

Helst bor den tyska kackerlackan nära maten som gärna får vara proteinrik såsom som kött, sött eller fet. I brist på detta kan en tysk kackerlacka även äta tandkräm, tvål eller organiskt lim. Om det är svält bland kackerlackorna kan de även börja äta på varandra.

Reproduktion för den tyska kackerlackan

Reproduktion för den tyska kackerlackan

Ingen annan kackerlacka som bor med människor förökar sig lika snabbt som den tyska kackerlackan. Från födsel till att lägga egna ägg tar det ungefär 2 månader.

Det tar normalt cirka en månad befruktningen innan den ryska kackerlackshonan lägger en kapsel med ägg, Kackerlackshonan bryr sig inte om äggen utan dessa hänger fast på hennes bakkropp till dess att de lossnar. Kackerlacksägg som kläcks oftast efter ett eller två dygn. På väg till att bli vuxen ömsar kackerlaksnymferna ska 6-7 gånger.

Den tyska kackerlackan har god motståndskraft mot bekämpningsmedel och framförallt äggen tål mycket av avvaktar att kläckas om inte den omgivande miljön är gästvänlig.

Mer om tysk kackerlacka

Här hittar du fler läsvärda sidor om den tyska kackerlackan.

Hjälp mot kackerlackor finns hos


Massor med info om kackerlackor

Nedan finns mycket mer intressant information och fakta om kackerlackor men också en del skrämmande fakta om kackerlackan.Meny - Kackerlacka
Till förstasidan om kackerlackorHögst upp på sidan om kackerlackorLängst ned på sidan om kackerlackor
SvenskaTysk Kacker...UtrotaNyheter